De Russische economie lijkt veerkrachtig na twee jaar oorlog met Oekraïne, maar een toenemend aantal bedrijven in het land kampt met financiële problemen.

Het aantal bedrijfsfaillissementen in Rusland is in de eerste twee maanden van 2024 explosief gestegen, meldt het Russische zakenblad Kommersant.

In januari werden 571 bedrijven in Rusland failliet verklaard. Dat is een stijging van 57 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, zo meldt het zakenblad op basis van data van de Russische regering.

In februari gingen 771 bedrijven in Rusland kopje onder, volgens Kommersant. Dat komt neer op een stijging van 60 procent op jaarbasis.

Het stijgende aantal bedrijfsfaillissementen is mede te wijten aan het aflopen van twee overheidsregelingen voor het verlenen van uitstel van betaling aan bedrijven die op de rand van faillissement staan. Noodlijdende Russische bedrijven kregen een tijdlang uitstel van betaling.

Volgens de Russische onderminister van Economie Ilja Torosov is er momenteel slechts sprake van een terugkeer naar de faillissementsniveaus van vóór de coronacrisis, zo zegt hij tegen Kommersant.

Russische bedrijven gaan gebukt onder hoge rente

De toename van het aantal bedrijfsfaillissementen staat in scherp contrast met relatief sterke officiële groeicijfers voor de economie. Zo is de Russische economie vorig jaar met 3,6 procent gegroeid.

Dankzij extra overheidsuitgaven oogt de Russische oorlogseconomie veerkrachtig. Maar om de inflatie te beteugelen en de economie te laten afkoelen, heeft de centrale bank de beleidsrente verhoogt tot 16 procent. Dit heeft ook gevolgen voor de kredietverlening aan de particuliere sector.

"Bedrijven ondervinden problemen met herfinanciering nu de effecten van monetaire verkrapping beginnen door te werken", schrijft analist Bartosz Sawicki van het Poolse fintechbedrijf Conotoxia in een e-mail aan Business Insider.

Afgezien van sectoren die direct profiteren van de oorlog in Oekraïne, zoals de wapenindustrie, ziet de Russische economie er "verre van rooskleurig uit", aldus Sawicki. "Hoewel Russische bedrijven hun uiterste best doen om sancties te omzeilen, is internationale handel voor veel van hen een belangrijk probleem geworden."

"De particuliere sector voelt ook de druk van de macro-economische instabiliteit, die toeneemt nu de economie op het punt staat oververhit te raken", zegt de analist.

Poetin wil bedrijven extra gaan belasten

En het kan nog lastiger worden voor bedrijven in Rusland. Het Westen blijft het aantal economische sancties tegen het land opschroeven, als vergelding voor de oorlog in Oekraïne. Ook bedrijven die zakendoen met Rusland zijn doelwit van de sancties.

Daarnaast heeft de Russische president Vladimir Poetin, in aanloop naar de presidentsverkiezingen die beginnen op 15 maart, beloofd om de levensstandaard van Russen te verbeteren. Hiervoor wil hij miljarden uittrekken.

Mogelijk wil Poetin dit bekostigen met een belastingverhoging voor rijke individuen en bedrijven die hij begin maart voorstelde.

LEES OOK: Rusland heeft zijn inkomsten uit olie en gas bijna weten te verdubbelen in februari, dankzij een speciale belastingmaatregel